11 de març del 2011

El curriculum i les TIC

En l'assignatura de Noves tecnologies ens han enviat una tasca que consta de llegir el currículum de l'educació infantil i relacionar-ho en les TIC. Hem de treure cinc idees generals sobre el que hem llegit, investigat i pensat.

Després de llegir el currículum dels dos cicles d'educació infantil i buscar per Internet més opinions sobre mestres que ja treballen en elles, he tret les 5 idees principals:

La primera, tant en el primer cicle com en el segon cicle del currículum d'educació infantil diu "descobrir les tecnologies de la informació i les comunicacions", es a dir, tractar les TIC en classe i que els alumnes la coneguen, des de els 0 anys (quan comença el primer cicle) fins als 6 anys, quan acaba.

La segona, que les TIC se poden treballar en les 3 àrees del currículum de infantil (descobriment d'un mateix, descobriment de l'entorn i intercomunicació i llenguatge).

La tercera, que les TIC no són només per a que treballen els xiquets en elles i les coneguen: també el mateix docent ha d'estudiar-les i anar avançant en el seu treball fent ús d'elles.

La quarta, es que com diu el currículum, hem de treballar en els interessos de l'alumnat que tenim, i un dels interessos que compartixen tots avui dia és l'interes per les noves tecnologies, ja siga per un telèfon mòbil o per l'ordinador, o per Internet, jocs...

I la quinta i última idea és que pense que tots els xiquets haurien d'acabar infantil tenint idea de com utilitzar més o menys un ordinador, sent conscients de tot lo que n'hi ha a la xarxa, saber que és una ferramenta per a la comunicació, etc...

Respecte a les meues conclusions, supose que la principal és que les TIC són la nova revolució, lo que farà canviar-ho tot. És lo que comentava ahir en un amic i lo que se comenta ja per tot arreu: les TIC canviaran tot, des de que arribarà un dia en que no faran falta els llibres físicament hasta que des de casa podrem fer la compra sense menejar-nos del menjador (coses que ja estan passant!).

La gran diferència que jo veig es que quan nosaltres érem xicotets jugàvem amb les nines i era lo que més ens apassionava. En canvi ara un xiquet sempre està buscant-te el mòbil. Ja no és que tu se'l dones per a jugar: es que ell el busca. Li agraden les llums, els sons i mirar-se després de fer-se una foto. No sé si realment comprendran què és eixa foto, però lo que sí se es que sempre volen mirar. Sempre van a les llums i a tot lo que són les noves tecnologies: telèfon, mòbil, ordinador, una televisió grandíssima..


Les TIC són el futur, i els xiquets ho saben.